30.07.2015

EFT partnerska terapija

Partnersko terapijo v VARNI BAZI izvajava Mojca Šeme  in Primož Šeme (vsak posamično) – in sicer po modelu v čustva usmerjene terapije za pare (Emotionally Focused Couples Therapy – EFT).

EFT partnerska terapija v svetu trenutno velja za eno izmed najbolj učinkovitih partnerskih terapij (kot so pokazale raziskave se kar 70 do 75 % parov preneha zapletati v težke konflikte; 90 % parov pa poroča o precejšnjem izboljšanju partnerskega odnosa).

V procesu terapije terapevt pomaga paru prepoznati negativne kroge (t.i. cikle) interakcij, ki par vedno znova potegnejo še globlje v konflikt. Terapevt paru najprej pomaga prepoznati tista vedenja, ki v konfliktu “hranijo” te cikle, nato pa ju nauči, kako stopiti ven iz teh ciklov. EFT partnerska terapije gre v srčiko problema, saj terapevt partnerjema pomaga prepoznati globlja (nezavedna) čustva, ki se skrivajo pod “problematičnimi” vedenji. Hkrati pa ju vodi k drugačnim interakcijam – in sicer takšnim, v katerih partnerja lahko izražata vsak svoje potrebe in delita svojo ranljivost na čustveno varen način. S tem odnos postaja povezan, živ in ljubeč.

Partnerska terapija traja približno 60 minut in se običajno izvaja enkrat tedensko, vsaj 12 tednov zaporedoma.

Glavna področja obravnave na področju partnerske terapije so: odtujenost, konflikt, prevara, težave pri vzpostavljanju čustvene bližine, težave v intimnosti in spolnosti ter tudi težave enega od partnerjev kot so depresija, post-travmatski stresni sindrom ali npr. kronična bolezen.

V primeru, da imate v zvezi s partnersko terapijo za nas kakšno vprašanje, vam na njega z veseljem odgovoriva. Pišete nama lahko na:

Mojca: mojca.seme@varna-baza.si

Primož: primoz.seme@varna-baza.si