DELO S (KOMPLEKSNO) TRAVMO V ČUSTVA USMERJENI PARTNERSKI TERAPIJI

Spletni seminar za psihoterapevte in svetovalce

Gulya Diyarova, dr. med.,

v čustva usmerjena partnerska terapevtka in supervizorka

iz Velike Britanije

“Travma ni tisto, kar se ti je zgodilo, ampak tisto,

kar se je zgodilo v tebi, ob travmatičnem dogodku…”

Gabor Mate, dr. med.

“Intimni odnosi so prostor, kjer bolečina preteklih travm oživi.”

K. Rheem, EFT terapevtka, supervizorka in učiteljica

(Zgodnje) kompleksne in dolgotrajne obremenjujoče izkušnje v otroštvu, kot je življenje otroka v družini kjer vladajo nerahločutni odnosi, zanemarjanje in/ali nasilje v družini; odvisnosti in zasvojenosti; težave skrbnikov na področju duševnega zdravja; težke izgube, ki jim je izpostavljen otrok ipd. puščajo globok odtis na psihosocialnem razvoju otroka in tudi na otrokovem fizičnem zdravju – posledice se kažejo tudi v mladostništvu in odraslosti. Dve najbolj očitni področji, na kateri vpliva razvojna kompleksna travma so težave z regulacijo zahtevnih čustev in vedenj (jeze, bolečine, žalosti, sramu) in težave v odnosih (težave v navezovanju in povezovanju, težave pri vzpostavljanu čustvene, telesne in spolne bližine, zaupanje v odnosih, ranljivost v odnosih ipd.). Posledice obremenjenosti s travmatičnimi izkušnjami v otroštvu so tudi pogosta stanja hipervzdraženosti avtonomnega živčnega sistema (boj, beg zamrznitev), ozko okno tolerance, stanja disociacij, menjavanja različnih stanj zavesti in fragmentiran občutek sebe – zgodba o samem sebi ni koherentna in integrirana. Vse te in številne druge posledice izpostavljenosti zgodnji kompleksni travmi vplivajo na delovanje posameznika v partnerskem odnosu, vključno na njegov občutek vrednosti in upravičenosti do občutka varnosti, nege in varne povezanosti v partnerskem odnosu. To seveda vpliva na to, da je partnerski odnos ljudi, ki so bili v otroštvu oz. mladosti obremenjeni s travmatičnimi izkušnjami, pogosteje obremenjen z negativnimi interakcijskimi cikli.

Na seminarju bodo predstavljene nekatere široko uporabljene definicije travme, razvojne travme in kompleksne PTSM, koncept obremenjujočih izkušenj iz otroštva (ACE študije) – zlasti skozi lečo navezanosti in kasnejše dinamike v partnerskem odnosu.

Predavateljica bo predstavila kako v kontekstu dela s pari z izkušnjo travme integrirati znanja v čustva usmerjenje terapije za pare in znanja s področja različnih travma terapij: temeljni trifazni model zdravljenja travme, po dr. Judith Herman; »delo z deli«, kot ga razumeta dr. Richard Schwartz (angl. Internal Family Systems Therapy) in dr. Janina Fisher (angl. Living Legacy of Trauma oz. Trauma-Informed Stabilization Treatment) in še posebej pomemben prispevek v EFT terapiji – »delo z odmevi travme« v EFT terapiji (angl. Working with the Echoes of Trauma in EFT), priznanih EFT terapevtk, supervizork in trenerk dr. Kathryn Rheem in dr. Leanne Campbell.

Na seminarju bo Gulya Diyarova predstavila znanja in veščine kako partnerjema z izkušnjo travme pomagati vzpostaviti čustveno varnejši odnos, uporabljati svoje relacijske vire za ustvarjanje občutka varnosti, razvijati kapacitete za avto-regulacijo in ko-regulacijo ter kako jima pomagati pri širjenju okna tolerance in integraciji novih, bolj pozitivnih notranjih delovnih modelov o sebi, drugem in svetu.

Ogledali si bomo tudi video demonstracije spretnosti s konkretnim parom in obravnavali primere iz klinične prakse.

Biografija voditeljice seminarja:

Gulya Diyarova, Msc. Tavistock, UKCP, Acc. COSRT, MBACP, ICEEFT certificirana EFT terapevtka in supervizorka, direktorica EFT International School, direktorica EFT Clinic, London UK. Gulya je certificirana v čustva usmerjena terapevtka in supervizorka ter psihoseksualna terapevtka in relacijska terapevtka. Njena prva kariera v Moskvi je bila v zdravniškem poklicu, kjer je delovala kot pediatrinja in klinična nevrologinja. Leta 1993 se je preselila v Veliko Britanijo, kjer se je prekvalificirala v psihoterapevtko – študirala je sistemsko terapijo, psiho-dinamsko terapijo, kognitivno vedenjsko terapijo, psihoseksualno terapijo in nato tudi EFT terapijo. Gulya je ključnega oseba, kar se tiče prihoda EFT v Veliko Britanijo. Od leta 2009 organizira EFT usposabljanja v Londonu, v povezavi z ICEEFT (Mednarodno organizacijo za EFT terapijo). Je ustanovna članica britanske skupnosti EFT (BEFT). Supervizira EFT terapevte (v treningu), vodi EFT delavnice in izobraževanja. Je ustanovna direktorica mednarodne Londonske šole EFT in tudi EFT klinike v Londonu.

KOMU JE SEMINAR NAMENJEN: individualnim, partnerskim in družinskim psihoterapevtom, psihoterapevtom otrok in mladostnikov, psihologom, socialnim delavcem, svetovalnim delavcem in drugim strokovnjakom, ki delujejo na svetovalnem in terapevtskem področju dela z ljudmi.

Kdaj: petek, 29. 3. 2024, (od 9:30.00 do 16.00 ure)

Kje: on-line Zoom

Jezik: predavanje bo potekalo v angleškem jeziku. V primeru, da bodo določeni strokovni izrazi kateremu od udeležencev nerazumljivi, bo v ta namen zagotovljen prevod.

Po predavanju bo udeležencem/udeleženkam na voljo posnetek izobraževanja.

Cena izobraževanja:

  • 100 evrov zgodnja prijava do 10. 3. 2024
  • 120 evrov redna prijava

Organizator:

Inštitut VARNA BAZA, Mlinska pot 20, 1231 Ljubljana

TRR: SI56 6100 0001 2107 208

Informacije in prijave na: info@varna-baza.si ali mobitel 070 484 031 

Rezervacija mesta na izobraževanju velja ob plačilu kotizacije na TRR.

Prisrčno vabljeni! 😊

Ekipa INŠTITUTA VARNA BAZA

Naročite se na novice:

S klikom na gumb potrjujete prijavo na naše novice. Obdelava podatkov poteka v skladu z našo politiko zasebnosti.

Varna Baza © 2023 Vse pravice pridržane.

Made with ⚝ by Starfiniti d.o.o.