DELO Z DELI V PARTNERSKI TERAPIJI – SEMINAR Z GULYO DIYAROVO – 25. 11. 2023

Delo z deli v partnerski terapiji

Integracija v čustva usmerjene EFT terapije za pare in IFS terapije

Seminar za psihoterapevte in svetovalce  z Gulyo Diyarovo,
v čustva usmerjeno partnersko terapevtko in supervizorko iz Velike Britanije

(Seminar bo potekal preko spleta v angleškem jeziku. Simultanega prevoda ne bo.)

»Self je kot dirigent orkestra, ki pomaga delom delovati 
harmonično kot simfonija, 
in ne kot kakofonija.«

Dr. Bessel van der Kolk

Psihoterapevtsko delo s pari velja za eno izmed najbolj zahtevnih področij terapevtskega dela z ljudmi. Strokovnjaki za uspešno sodelovanje s pari zato pogostokrat potrebujejo dodatna, sub-specialistična znanja. 

Tako v čustva usmerjena terapija (angl. Emotionally Focused Therapy – EFT), ki jo je razvila S. Johnson, kot tudi terapija notranjih družinskih sistemov (angl. Internal Family Systems – IFS), ki jo je utemeljil dr. R. Schwartz, sta na dokazih utemeljena izkustvena psihoterapevtska modela, ki se osredotočata na intrapsihične in interpersonalne oz. medosebne procese pri posameznikih in parih.

V čustva usmerjen terapevtski pristop (EFT) sloni na znanosti o človekovi navezanosti oz. povezanosti in na znanstvenih spoznanjih, o tem, kako ljudje v intimnih odnosih 

iščemo varno povezanost s svojimi bližnjimi, s potrebo, v bližnjih odnosih ustvariti varno zatočišče in varno bazo. Utemeljen je na znanosti o čustvih, teoriji navezanosti ter humanističnih in sistemskih teorijah. Vsebuje tudi elemente geštalt psihoterapije. Raziskave kažejo, da je visoko uspešen, ko gre za  pomoč ljudem pri vzpostavljanju čustveno varnih in odpornih odnosov – v partnerskih in družinskih odnosih ter tudi v odnosu do sebe. 

Pristop IFS velja trenutno za enega najbolj priljubljenih psihoterapevtskih pristopov na področju individualne psihoterapije. Utemeljen na razumevanju, da v vsakem od nas obstaja osrednji jaz z nepoškodovanim bistvom (angl. self – lahko ga poimenujemo jedro jaza, resnični jaz, moj jaz, duhovni jaz, duša) in številni drugi deli (ego stanja, zaščitne strategije, vzorci vedenja, simptomi ipd.) – v IFS so poimenovani vodje in gasilci. Slednji zadržujejo našo bolečino, da nas zaščitijo v primerih težkih življenjskih izkušenj, kot so travma, zanemarjanje in zloraba. 

Gulya Dyarova bo predstavila svoj pogled, da psihoterapevtski modaliteti EFT in IFS predstavljata dva pogleda na eno najbolj zanimivih dilem v psihoterapiji – od kod prihaja sprememba in s čim se začne, kaj je tisto primarno. Ali je v varnih odnosih ključna avtoregualcija, ali koregulacija – ali morda oboje? 

Gulya Dyarova bo na seminarju predstavila strnjen vpogled v ključne elemente EFT terapije ter IFS in IFIO terapij (IFIO predstavlja za delo s pari prilagojeno verzijo IFS pristopa, ki se imenuje Intimacy from the Inside Out – IFIO, oz. Intimnost od znotraj navzven). 

Pogledali si bomo tudi video demonstracije spretnosti s konkretnim parom in obravnavali primere iz klinične prakse – skozi perspektivo dela z deli (npr. delo z delom, ki čuti odpor do spolnosti, ob sočasnem drugem delu z delom, ki si želi bližine ter ob tretjem delu, ki se v odnosu čuti nevarno).

Vsebina seminarja:

  1. IFS/IFIO protokol psihoterapevtskega dela s pari.
  2. Prepoznavanje delov, ki nenamerno ustvarjajo partnerski konfliktni cikel (kljub implicitni potrebi obeh partnerjev po izgradnji čustveno varnega odnosa). 
  3. Kako kot psihoterapevt pomagati partnerjema, da preideta iz medsebojne reaktivnosti (obrambna vedenja in čustva) v več čustveno varne medsebojne povezanosti (L. Philips in IFIO).
  4. Primerjava pristopov EFT in IFS/IFIO: skupne točke in razlike.
  5. Prikaz posnetkov psihoterapevtskega dela s pari – na način dela z deli (integracija EFT in IFS/IFIO).

Biografija voditeljice seminarja:

Gulya Diyarova, Msc. Tavistock, UKCP, Acc. COSRT, MBACP, ICEEFT certificirana EFT terapevtka in supervizorka, direktorica EFT International School, direktorica EFT Clinic, London UK.

Gulya Diyarova je certificirana v čustva usmerjena terapevtka in supervizorka ter psihoseksualna terapevtka in relacijska terapevtka. Po prvi izobrazbi je pediatrinja in klinična nevrologinja. Leta 1993 se je iz Moskve preselila v Veliko Britanijo, kjer se je prekvalificirala v psihoterapevtko – študirala je sistemsko terapijo, psiho-dinamsko terapijo, kognitivno vedenjsko terapijo, psihoseksualno terapijo in nato tudi EFT terapijo ter IFS. Gulya je ključnega oseba, kar se tiče prihoda EFT v Veliko Britanijo. Od leta 2009 organizira EFT usposabljanja v Londonu, v povezavi z ICEEFT (Mednarodno organizacijo za EFT terapijo). Je ustanovna članica britanske skupnosti EFT (BEFT). Supervizira EFT terapevte (v treningu), vodi EFT delavnice in izobraževanja. Je ustanovna direktorica mednarodne Londonske šole EFT in tudi EFT klinike v Londonu.

KOMU JE SEMINAR NAMENJEN: partnerskim psihoterapevtom, individualnim psihoterapevtom, ki jih zanima na navezanosti utemeljeno delo z deli, psihologom, socialnim delavcem, svetovalnim delavcem in drugim strokovnjakom, ki sodelujejo s pari.

Kdaj: sobota, 25.11.2023 (od 9:30.00 do 15.30 ure)

Kje: on-line Zoom

Cena izobraževanja:

  • 100 evrov 
  • 60 evrov za udeležence, ki so že vključeni v izobraževanje iz temeljnih EFT spretnosti, ki poteka pod okriljem Inštituta varna baza.

Organizator:

Inštitut VARNA BAZA, Mlinska pot 20, 1231 Ljubljana
TRR: SI56 6100 0002 4834 287

Informacije in prijave na: info@varna-baza.si ali mobitel 070 484 031 oz. 031 550 920 
Rezervacija mesta na izobraževanju velja ob plačilu kotizacije na TRR.

Prisrčno vabljeni! 😊
Ekipa INŠTITUTA VARNA BAZA

Naročite se na novice:

S klikom na gumb potrjujete prijavo na naše novice. Obdelava podatkov poteka v skladu z našo politiko zasebnosti.

Varna Baza © 2023 Vse pravice pridržane.

Made with ⚝ by Starfiniti d.o.o.