Slide
O pristopu

Si dostopen/dostopna, ko te potrebujem? Ali si odziven/odzivna, ko te kličem? Ali se ukvarjaš z mano, ko te pogrešam?

V čustva usmerjena terapija (EFT) vidi ta vprašanja kot temelj večine konfliktov v odnosih v stiski, ne glede na to, kateri neposredni sprožilec konflikta je lahko na površini.

Sporočilo pristopa EFT je preprosto: pozabite na učenje »komunikacijskih veščin«, podrobno analiziranje svojega zgodnjega otroštva, veličastne romantične poteze ali eksperimentiranje z novimi spolnimi položaji. Namesto tega spoznajte in sprejmite, da ste v tesnih odnosih neizogibno čustveno navezani in v težkih trenutkih odvisni drug od drugega, podobno kot je otrok od staršev, zaradi skrbi, tolažbe, podpore in varnosti.

Ko je razmerje v stiski, po navadi začnemo običajen "ples", ki ga Sue Johnson, ustanoviteljica v čustva usmerjene terapije (EFT), imenuje demonski dialog.

Ena oseba se začne pritoževati in kritizirati ter se jezi, druga pa se začne umikati, braniti in grajati. Par se ujame v negativni ples, ki zaživi svoje življenje, ko dobi zagon, in zelo kmalu vidimo drugo osebo kot sovražnika.

EFT pomaga partnerjema prepoznati vzorce pritiskanja in distanciranja ter kje so nesporazumi.

Pari sčasoma začnejo ceniti svojo in partnerjevo ranljivost in so sposobni povedati globljo resnico o tem, kaj čutijo in potrebujejo v odnosu. EFT parom pokaže, da ljubezen izvira iz občutka, da vam je vaš partner čustveno na voljo, da lahko tisto, kar je pomembno, delite in sprejmete ter da ste zanje posebni in pomembni.

V čustva usmerjena terapija je bila prvič razvita na Univerzi Britanske Kolumbije v zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

EFT temelji na zdaj dobro potrjeni predpostavki, da kakovost naših odnosov navezanosti močno vpliva na naše dobro počutje in kakovost življenja. Ko se naši najpomembnejši odnosi zdijo negotovi, oddaljeni ali konfliktni, je razumljivo, da postanemo čustveno prizadeti. Lahko razvijemo strategije obvladovanja, ki dejansko še bolj spodkopavajo našo srečo in vodijo v občutek zataknjenosti.

EFT pristop je postal splošno znan in se uspešno uporablja po vsem svetu. Številne raziskovalne študije podpirajo njegovo učinkovitost kot kratkoročnega modela psihoterapije in njegovo uporabnost za širok spekter populacij in situacij.

Zakaj je ta model tako učinkovit?

EFT zagotavlja izjemno učinkovit načrt za pomoč posameznikom, parom in družinam pri lajšanju njihove stiske in ustvarjanju varnih vezi v odnosih. Učenje pristopa EFT ne samo da razširi vaše poklicne sposobnosti in samozavest. Omogoča vam, da delate s svojimi klienti na globoko transformativen način, ko poglabljajo svoje najbolj dragocene odnose.

Naročite se na novice:

S klikom na gumb potrjujete prijavo na naše novice. Obdelava podatkov poteka v skladu z našo politiko zasebnosti.

Varna Baza © 2023 Vse pravice pridržane.

Made with ⚝ by Starfiniti d.o.o.